”Ett prestigelöst samarbete mellan oss som ordförande”

I somras lämnade Carina Nilsson (S) över ordförandeskapet till Anna-Lena Hogerud (S) för Centralt samverkansorgan. En överlämning som ingen av dem ser som en stor förändring i praktiken. Kommunförbundet Skåne har fått en pratstund med dem.

Hälso- och sjukvårdsavtalet

Arbetet med hälso- och sjukvårdsavtalet påbörjades våren 2013. Det var en politisk styrgrupp med representanter från Region Skåne och Skånes kommuner som ledde arbetet, med stöd av en gemensam tjänstemannagrupp med representation från båda parter.

Det framfördes inledningsvis stora brister i samverkan och därmed ett betydande utvecklingsbehov, speciellt när det gällde de personer som är mest sjuka i hemsjukvården. Avtalet tog därför sin utgångspunkt i att försöka åtgärda dessa brister samt skapa ett samarbete, där den enskilde inte ska märka av övergången från en huvudman till en annan.

Centralt samverkansorgan är en politiskt sammansatt grupp som har i uppdrag att bland annat följa effekterna av den utvecklingsplan som är en del av hälso- och sjukvårdsavtalet mellan Region Skåne och Skånes kommuner.

Ett prestigelöst samarbete

I början av september ägde höstens första möte med Centralt samverkansorgan rum i Kristianstad. Efter mötet fick vi en stund att sitta ner och prata med Carina Nilsson, före detta ordförande, och Anna-Lena Hogerud, nuvarande ordförande, för Centralt samverkansorgan.

När vi frågar Carina om hur hon ser på hennes år som ordförande, svarar hon att det senaste året har präglats av ett prestigelöst samarbete mellan henne och Anna-Lena, som då har verkat som vice ordförande.

Vi har kunnat hjälpa och rycka in för varandra, utvecklats och samtidigt lärt känna varandra.

”Vi skapar en bättre vård tillsammans”

Avtalet bygger på en samverkan med syfte att åtgärda brister, framförallt när det gäller de personer som är mest sjuka i hemsjukvården. Carina beskriver att samverkan mellan de olika parterna i avtalet har blivit framgångsrik genom bland annat den struktur de har haft.

– Vi har hittat en struktur för samverkan och vi har haft ett bra tjänstemannastöd hela vägen.

Anna-Lena håller med, och säger att hon ser en framgångsrik samverkansfaktor i den gemensamma målbilden.

Att vi enats om en gemensam målbild. Men även att det finns en stor samsyn över blockgränserna och att vi gör detta tillsammans med kommunerna.

Fokus för hälso- och sjukvårdsavtalet är att skapa en bättre vård, särskilt för den äldre medborgaren. Den äldre medborgaren får aldrig hamna där den inte ska vara, det är inget värdigt mottagande, menar Anna-Lena.

– Vi skapar en bättre vård tillsammans för den äldre medborgaren, det är en viktig faktor i samverkan, fortsätter Anna-Lena.

Att hälso- och sjukvårdsavtalet följer processen i den takt som är tänkt, påvisar Carina som ytterligare en framgång för avtalet, men ser även det faktum att det är ett utvecklingsavtal, som gör det minst lika utmanande.

– Ett utvecklingsavtal är just det, utmanande, då saker inte är helt klara från början, och vi måste hitta lösningar på vägen.

Kommunförbundet Skåne har verkat som kommunernas gemensamma röst i hälso- och sjukvårdsavtalet. Utan Kommunförbundet Skåne, hade processen nog inte varit möjlig.

Vi vet inte hur vi hade fått till avtalet utan Kommunförbundet. Det är plattformen för hela verksamheten. Det är alldeles nödvändigt, säger Anna-Lena.

Stafettpinnen mellan ordförande

I somras skickade Carina över stafettpinnen till Anna-Lena, något som de i praktiken inte upplevt som någon större skillnad. Deras ordförandeskap har präglats av ett prestigelöst samarbete, och planen är att det ska fortsätta så.

Vi fortsätter att gå armkrokade, säger Carina, och Anna-Lena håller med.

Publicerad:

Skriv en kommentar