Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne tar beslut om läkarstödsmodellen

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne tar beslut om läkarstödet den 26 augusti.

Här finns beslutet och här finns rapporten.

Här finns en sammanfattning avseende Läkarstödet

Läkarstöd till nya hemsjukvården inom hälsovalet

Läkarstödet till kommunal hemsjukvård kommer att organiseras inom ramen för Hälsoval Skåne. Det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden den 26/8.

Under de kommande fyra åren ska Region Skåne och Skånes kommuner tillsammans bygga upp en hemsjukvård med bättre tillgänglighet och ett tryggare, mer sömlöst omhändertagande för patienten. Att läkarstödet ska organiseras inom Hälsoval Skåne innebär att ackrediteringsvillkoren behöver utvecklas för att uppnå målen i det nya hälso- och sjukvårdsavtalet. En eventuellt utökad finansiering ska beaktas i Region Skånes kommande budgetarbete.

En väg in för kommunen

Det kommer att behövas regional samordning av exempelvis utbildning, verksamhetsutveckling, övergripande samarbetsfrågor, verksamhetskoordinering och utveckling i takt med kommunerna. För att underlätta kontakterna mellan kommun och vårdcentral ska det inrättas en skånegemensam regionövergripande koordineringsfunktion. Koordineringsfunktionen kan fungera som sambandscentral för prioritering, säkerställande av jämlik tillgång på läkarstöd i kommunal hemsjukvård och ger möjlighet till ”en väg in” för kommunen. För att klara uppdraget kan vårdcentralerna samordna sina insatser, främst för akuta men ibland även för planerade hembesök, på samma sätt som flertalet vårdcentraler idag samordnar sig i kvälls- och helgmottagningar. Hur samordningen sker beror på lokala förutsättningar och vårdcentralernas egna val.

Vilka är patienterna?

Att skrivas in i vårdformen mobila team är ett gemensamt beslut mellan respektive kommun och Region Skåne och förutsätter för det första att personen vill men också att man uppfyller fyra av sex kriterier:

  • tre eller fler kroniska diagnoser,
  • inlagd på sjukhus tre gånger eller mer de senaste tolv månaderna,
  • sex stående mediciner eller fler (exkl. ögondroppar, salvor etc.),
  • klarar inte den personliga omvårdnaden,
  • 75 år eller äldre,
  • har hemsjukvård.

En gemensam samordnad individuell plan (SIP) ska alltid upprättas. Möjligheten till direktinläggning, när behov av sjukhusvård uppstår, ska samtidigt öka.

Uppstartsmöten i början av hösten

Det nya hälso- och sjukvårdsavtalet innebär att ett antal delmål ska vara uppfyllda från 2017-2020. Det betyder att den nya hemsjukvården införs successivt i Skåne under de kommande åren. Berörda verksamhetsföreträdare inom kommuner och Region Skåne bjuds snart in till gemensamma uppstartsmöten i de olika delregionerna.

FAKTA – Hälso- och sjukvårdsavtalet i korthet

I april 2016 ställde sig Region Skåne bakom det samarbetsavtal med kommunerna som ska ge förutsättningar för en bättre och mer sammanhållen vård för Skånes mest sjuka med behov av hemsjukvård. Kommunerna är ansvariga för hemsjukvården och Region Skåne för läkarstöd.

Cirka 26 000 av Skånes invånare är i behov av hembesök av läkare, kontinuerligt eller tillfälligt. De är ofta äldre och multisjuka och möter många delar av vården.

Överenskommelsen med kommunerna är att skapa är en teambaserad vårdform för de mest sjuka, och insatser för tidvis sviktande som har svårigheter att ta sig till en vårdinrättning. Hittills har en majoritet av kommunerna ställt sig bakom Hälso- och sjukvårdsavtalet.

Publicerad:

Skriv en kommentar