Sammanhållen journal en nyckel till god och säker vård
Korrekt och fullständig information om patienten i alla led av vård- och omsorgsprocessen är ett viktigt verktyg för en personcentrerad, patientsäker och trygg vård. Och sammanhållen journalföring är nyckeln. Därför har Malmö Stad nu påbörjat processen att bli producent i NPÖ.
– Vi har varit konsumenter, alltså kunnat läsa andra vårdgivares information, i NPÖ i drygt ett år och det har varit mycket värdefullt för oss. Tillgång till både primär- och sjukhusvårdens journalanteckningar innebär att vi kan erbjuda en mycket bättre vård- och omsorg, eftersom vi får en mer fullständig bild av patienten, säger Pia Nilsson, enhetschef på Strategiska utvecklingsavdelningen på Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen i Malmö stad.
Att bli producent i NPÖ är något Malmö Stad velat under en längre tid. Tekniken satte en del käppar i hjulet, men nu ska allt vara på plats.
– Det har varit mycket att tänka på och säkerställa för patienternas bästa, säger Pia Nilsson. Som kommun arbetar vi under flera lagrum: för NPÖ är det den sammanhållna journalen inom HSL (Hälso-och sjukvårdslagen). Det är viktigt att vi har tydliga rutiner på plats för att säkerställa att våra patienter får information om möjligheten att spärra sin journal om så önskas, information om att allt loggas och att det enbart är behörig personal med SITHS kort som kan komma in i NPÖ. Framförallt ska de känna sig trygga med att ingen går in och läser i en journal utan en vårdrelation och samtycke.
– Fast de flesta blir faktiskt förvånade när man tar upp frågan. De verkar tro att vi alla i vård- och omsorgskedjan redan kan se all information vi behöver, fortsätter Pia Nilsson. Därför är det viktigt att informera dem om att detta bara kan ske efter deras medgivanden.
Pia Nilsson, Malmö Stad
I kommunen bor drygt 330 000 personer, en fjärdedel av Skånes befolkning. Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen, den största av Malmö stads två förvaltningar inom vård-och omsorgssektorn, anslöt sig som konsument i NPÖ för drygt ett år sedan – så snart de tekniska möjligheterna fanns. Malmö stads andra förvaltning inom vård-och omsorgssektorn, Funktionsstödsförvaltningen, kommer att ansluta sig under våren.
– Informationen i NPÖ har gjort stor skillnad för oss, berättar Pia Nilsson. Verktyget Mina planer är bra, men det är ett planeringsverktyg som har sina begränsningar. I mina planer finns SIP:en, men informationen förs inte automatiskt över i journalen. Risken är också att man tappar information. Det kan bli vårdglapp när kommunikationen mellan vårdgivarna brister och det blir lätt luckor i rapporteringen när läkarna ska skicka journalkopior eller faxa ordinationer som redan står i journalen.
Pia Nilsson har ett förflutet som distriktsjuksköterska och har arbetat med vård i mer än 40 år. Hon vet av erfarenhet att en god vård handlar om att behandla hela patienten och inte bara det symtom hen söker för. Att de som arbetar inom Region Skåne och privata vårdgivare, och som har en vårdrelation med den aktuella patienten, nu även kommer att kunna se kommunens journalanteckningar tror hon kommer att göra stor skillnad för den enskilda patienten.
– Det gör det lättare för primär- och sjukhusvårdens medarbetare att få en mer komplett bild av individen, och ökar därför både vårdens kvalitet och patientsäkerheten. Min förhoppning är att vårdgivare inom Region Skåne tar tillvara på den här möjligheten på samma sätt som vi gör. Och att fler kommuner också inser värdet med att ansluta sig. Jag ser faktiskt arbetet med NPÖ som att vi är många vårdgivare som gemensamt gör något för patientens bästa, avslutar Pia Nilsson.