Jul- och nyårsöverenskommelsen inför samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Nu finns tillägg till Rutin och vägledning inför samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård avseende perioden 17 december 2018 tom 6 januari 2019 tillgänglig på hemsidan!

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård trädde i kraft den 1 januari 2018. Lagen ska särskilt främja att en patient med behov av insatser skrivs ut från den slutna vården så snart som möjligt efter det att den behandlande läkaren bedömt att patienten är utskrivningsklar. Detta gäller oavsett veckodag.

För att underlätta utskrivningsprocessen med bibehållen patientsäkerhet inför och under jul- och nyårshelgen har Region Skåne och Skånes kommuner via Kommunförbundet Skåne kommit överens om nedanstående tilläggsrutin. Genom god planering och ett proaktivt arbetssätt kan vi tillsammans möjliggöra att utskrivningsklara patienter kan skrivas ut och får komma hem utan onödig väntan.

Under veckorna måste den slutna vården, hälsovalsenheten och kommunen i direkt anslutning till att patienterna skrivs in i den slutna vården påbörja planering för utskrivning och mottagande av utskriven patient. Den gemensamma målsättningen är att alla utskrivningsklara patienter ska ha lämnat sjukhuset innan helg. För de patienter som ska lämna sjukhuset under lördagar-söndagar och helgdagar förutsätts en god gemensam planering i överenskommelse.

Läs och ladda ner jul- och nyårsöverenskommelsen för 2018 här.

Publicerad:

Skriv en kommentar