Information till kommunerna angående SDV

Optionen

Den option som omnämnts i flera sammanhang avser Region Skånes option i avtalet med Cerner, det vill säga att Region Skåne kan tillgängliggöra SDV – funktionalitet för Skånes kommuner. Det finns idag ingen ”option” i mening ett konkret erbjudande till kommunerna att ta del av. Region Skåne har för avsikt att ha definierat ett eller flera erbjudanden vid årsskiftet 2019/2020. När den faktiska möjligheten att leverera finns är i dagsläget oklart, men gissningsvis har det en tidshorisont i stil med Mina Planer, det vill säga ett antal år fram i tiden.

Upphandling

Kommuner som har anledning att handla upp verksamhetssystem för vård, social tjänst och elevhälsa nu och inom de närmaste åren har ingen anledning att invänta ett eventuellt erbjudande från Region Skåne. Det är angeläget för varje verksamhet att ha informationssystem som möter verksamhetens behov och uppfyller de regulatoriska krav som finns för verksamheten.

Det som är viktigt att tänka på när man handlar uppverksamhetssystem som relaterar till hälso- och sjukvårdslagen (HSL) är att kravställa på möjlighet till integration mot nationella tjänster såsom NPÖ, 1177 journalen och HSA/SITHS. När det gäller system som behandlar känslig personinformation inom lagstiftningarna HSL och SoL med flera, är det  angeläget att systemen har stöd för någon form av flerfaktorsautentisering, gärna SITHS och HSA eftersom det redan är etablerade tjänster i kommunerna.

Mer information kommer

Region Skåne kommer att inom kort ta fram förtydligad information avseende SDV och på vilket sätt detta blir relevant för kommunerna.

Om du har ytterligare frågor, kontakta Monika Kraft på Region Skåne (monika.kraft@skane.se) eller någon av oss på Kommunförbundet Skåne.

För Kommunförbundet Skåne

Carina Lindkvist                      Niclas Clausenborg

Avdelningschef                        Digitaliseringsstrateg

Hälsa ochSocial välfärd           Samhällsutveckling

carina.lindkvist@kfsk.se          niclas.b.clausenborg@kfsk.se

Senast uppdaterad: