”Beslutsstöd enligt VISAM modell för sjuksköterskor inom kommunal hälso- och sjukvård” finns nu tillgänglig

En övergripande rutin har utarbetats av utsedda kontaktpersoner för genomförandet av instruktörsutbildningen. Syftet med rutin är att få en gemensam ram för arbetet med beslutsstödet enligt VISAM modellen. Det lokala perspektivet bör respektive kommun reglera i egna lokala rutiner utefter den regionala.

OBS! Hela nyheten förmedlar senaste nytt från arbetsgruppen Beslutsstöd

Rutin – Beslutsstöd enligt VISAM modellen för sjuksköterskor inom kommunal hälso- och sjukvård
En övergripande rutin har utarbetats av utsedda kontaktpersoner för genomförandet av instruktörsutbildningen. Rutinen finns på Kommunförbundet Skånes hemsida för Beslutsstöd: https://xn--vrdsamverkanskne-dobn.se/stodmaterial/beslutsstod-enligt-visam-modellen/. Syftet med rutin är att få en gemensam ram för arbetet med beslutsstödet enligt VISAM modellen. Det lokala perspektivet bör respektive kommun reglera i egna lokala rutiner utefter den regionala.

Information vid akutbesök
Blanketten, Information vid akutbesök, har anpassats utefter beslutsstödet VISAM och SBAR, även här har utsedda kontaktpersoner för genomförandet av instruktörsutbildningen varit behjälpliga. Blanketten finns här: https://vardgivare.skane.se/siteassets/4.-uppdrag-och-avtal/kommunsamverkan/manuell-hantering/information-vid-akutbesok.pdf

Blanketten kommer vara i en skrivbar PDF. Respektive kommun beslutar i lokala rutiner hur blanketten fylls i, bevaras osv.
Det har funnits många önskemål på ytterligare revideringsbehov av blanketten och dessa kommer inrymmas inom ramen för arbete i Skånegemensam digitalisering område hälsa där ett av fokusområdena berör området med informationsöverföring till ambulans, akutmottagningar och hembesöksläkare.

Checklista enligt SBAR – Hässleholms kommun
Hässleholm har utformat en checklista som undersköterskor använder vid förändrat hälsotillstånd hos patienter. Checklistan är utformad enligt SBAR och undersköterskan överlämnar den till sjuksköterskan vid överrapportering. Checklistan finns på hemsidan som ett gott exempel som kommunerna kan anta om de önskar.

När det gäller uppföljning av beslutsstödet enligt VISAM modellen kommer det i första skedet beröra hur långt utbildningarna har kommit i kommunerna samt hur instruktörerna samverkar mellan kommunerna. Uppföljning av följsamheten till beslutsstödet kommer vi att börja planera under våren 2019.

Vi vill påminna om att det finns tillgänglig information som beskriver vad beslutsstödet VISAM är och hur det används. Denna information hittar ni här: https://xn--vrdsamverkanskne-dobn.se/stodmaterial/beslutsstod-enligt-visam-modellen/

Vid eventuella synpunkter, önskemål och frågor är ni välkomna att kontakta Lars Stavenow (lars.e.stavenow@skane.se) samt Pia Nilsson (pia.a.nilsson@malmo.se)

Publicerad:

En kommentar

  1. Ebba Larsson skriver:

    Hej! När kommer blanketten ”Information vid akutbesök” att uppdateras på Falcks hemsida? Eller är tanken att det ska finnas 2 olika blanketter vid akuta besök?
    Tacksam för vägledning.
    Med vänlig hälsning Ebba Larsson
    Mas
    Höganäs kommun

Skriv en kommentar